
Seismisch onderzoek in Ede
In de gemeente Ede zijn inmiddels meer dan 7500 woningen en bedrijven aangesloten op het groene warmtenet van Warmtebedrijf Ede. Het warmtenetwerk in Ede is nu voldoende groot om ook andere duurzame bronnen aan te sluiten. Zo kunnen nog meer Edese bedrijven en huishoudens gebruik maken van duurzame ruimteverwarming en warm tapwater.
Aardwarmte is een duurzame energiebron voor de toekomst en kan aardgas vervangen. Aardwarmte Ede B.V. wil de aardwarmte opsporen en duurzaam inzetten als bron op het Edese slimme groene warmtenet van Warmtebedrijf Ede. Door verschillende bronnen van warmte te koppelen aan het warmtenet maken we het mogelijk het gebruik van biogrondstoffen te verminderen Daarom vindt er in het voorjaar van 2025 aanvullend seismisch onderzoek van de ondergrond plaats. Het aardwarmteproject in Ede wordt gecoördineerd door het consortium Aardwarmte Ede en bestaat uit Gaia Energy, Platform Energie voor Elkaar en Energie Beheer Nederland. Kijk voor meer informatie op https://www.aardwarmteinede.nl

Waarom aardwarmteonderzoek?
Diep in de ondergrond van onze aarde is het warm. Deze warmte, uit het binnenste van de aarde, verwarmt het water dat aanwezig is in aardlagen. Dat water kan ingezet worden om huizen en kantoren mee te verwarmen. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas.
Wat is seismisch onderzoek & hoe ziet dit eruit?
Seismisch onderzoek brengt de ondergrond in beeld en geeft inzicht in de aardlagen die hier aanwezig zijn. Aardlagen die mogelijk geschikt zijn voor de winning van aardwarmte. Dit onderzoek gebeurt op de volgende manier:
- Meetpunten worden uitgezet in het veld. Op die meetpunten worden handmatig geofoons (grondmicrofoons) geplaatst op ongeveer 15 centimeter diepte. De geofoons kunnen worden afgedekt met een laagje aarde. Dit werk gebeurt overdag.
- We gaan met een speciaal voertuig, de eVib, langs de gaten en maken om de 5 meter trillingen. De geofoons meten deze geluidsgolven. Dit doen we ‘s nachts, omdat er dan weinig geluid uit de omgeving is.
- Na afloop van het onderzoek worden de geofoons weer uit de grond gehaald en worden de gaatjes netjes afgedekt. Alles wordt opgeruimd en er blijft niets achter van het onderzoek.

Wat merkt u hiervan?
Gedurende het seismisch onderzoek kunt u een deel van de hierboven genoemde activiteiten zien. Het opwekken van de geluidsgolven door de eVib geeft doorgaans geen tot weinig overlast voor de omgeving. U kunt een zoemend geluid horen.
Wanneer vindt het onderzoek plaats?
De werkzaamheden duren ongeveer vier weken en worden in week 18 t/m week 22 uitgevoerd en vinden overdag, ’s avonds en ’s nachts plaats. Een deel van het onderzoek gebeurt ’s avonds en ’s nachts omdat er dan minder omgevingsgeluid is. Hoe stiller de omgeving, hoe hoger de kwaliteit van het onderzoek. Op zondag wordt niet gewerkt.
hinder ondervindt en daar (dringende) vragen over heeft, kunt u 24/7 bellen naar 085 049 11 95

Over Aardwarmte Ede & het seismisch onderzoek
Het benutten van aardwarmte is niet nieuw: in Nederland zijn er inmiddels ca. 20 soortgelijke projecten succesvol gerealiseerd. Ook in het buitenland is ruim ervaring opgedaan met dergelijke projecten. Deze reeds opgedane kennis hopen wij straks succesvol in Ede te gaan toepassen. Met dit seismisch onderzoek willen we meer inzicht krijgen in de ondergrond van Ede, zodat we dit aardwarmteproject veilig en met succes kunnen realiseren.
Consortium Aardwarmte Ede
Platform Energie voor Elkaar is met partner Gaia Energy een aardwarmte-project gestart in Ede. Samen met Energie Beheer Nederland vormen zij het consortium Aardwarmte Ede B.V.

Andere onderzoeksboring
Naast het seismisch onderzoek van Aardwarmte Ede B.V. is er nog een onderzoek naar Aardwarmte in Ede gaande. Op de Zuiderkade in Ede gaat SCAN een aantal verschillende aardlagen onderzoeken die mogelijk interessant zijn voor de winning van aardwarmte. Hiervoor De SCAN onderzoeksboring is alleen gericht op het verzamelen van informatie. De SCAN boorput kan niet worden (her)gebruikt voor de productie van aardwarmte. Na het onderzoek wordt de locatie opgeruimd en teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.
Het Ministerie van Klimaat en Groene Groei financiert SCAN. De uitvoering van SCAN is in handen van EBN en TNO.
Het project Aardwarmte Ede heeft als doel een nieuwe warmtebron te koppelen aan het bestaande warmtenet om zo het gebruik van biogrondstoffen te verminderen.
Partij
Aardwarmte Ede
Doel
Koppelen aardwarmte als warmtebron in het Slimme Groene Warmtenet
Opdrachtgevers
Consortium Aardwarmte Ede en
bestaat uit:
- Gaia Energy
- Platform Energie voor Elkaar
- Energie Beheer Nederland
Locatie
Maanderdijk
SCAN
Onderzoek
Boorput wordt weer dichtgegooid
TNO en Energie Beheer Nederland voeren het onderzoek uit in opdracht van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Zuiderkade

Heeft u vragen of opmerkingen?
Stel deze gerust via het mailadres info@aardwarmteinede.nl. Als u specifieke vragen heeft die met de uitvoering van het seismisch onderzoek te maken hebben, of als u hinder ondervindt en daar (dringende) vragen over heeft, kunt u 24/7 bellen naar 085 049 11 95